arrow_drop_up arrow_drop_down
De Innerlijke Criticus in jou
1 maart 2020 

De Innerlijke Criticus in jou

Heb jij ook een Innerlijke Criticus?

In mijn coaching werk ik regelmatig met Voice Dialogue.

Dat is een methode die ontwikkelt is door Hal en Sidra Stone, bedoelt voor persoonlijke ontwikkeling. Het is een middel om jezelf nog beter te leren kennen. Het gaat over het ontdekken en leren kennen van je ‘ikken’, een soort subpersoonlijkheden, verschillende kanten van jezelf.

Voice Dialogue gaat er vanuit dat je verschillende ikken hebt. Ze vergelijken het met een bus vol personen. Ze horen allemaal bij je. Sommigen zitten helemaal achter in de bus, sommigen voorin en er zit ook chauffeur, achter het stuur. Meestal komen die subpersonen in koppels, de tegenpolen. De ene is vaak meer ontwikkelt en is de primaire ik, de andere is minder of niet ontwikkelt en is de verstoten ik. Dus bijvoorbeeld de pleaser en de autonome, of de rationele denker en de voeler, de verantwoordelijke en de zorgeloze, de perfectionist en de levensgenieter,  enz.
Naast deze koppels/tegenpolen zijn er ook nog een paar ‘ikken’ op zichzelf. Onder andere je innerlijke kind, en je innerlijke criticus.

Je innerlijke criticus

Die hebben we allemaal, het is die stem die je voortdurend wijst op wat je allemaal niet goed doet. Hij is steeds bezig je te vergelijken met andere mensen en vertelt je graag wie er slimmer, beter, aardiger, mooier, zakelijker is dan jij. Je innerlijke criticus voorziet je non stop van commentaar. Heel vervelend is dat. Het maakt je onzeker, het maakt dat je dingen niet durft te delen of laten zien, enz.

Hij heeft ook een nuttige functie: hij helpt je om over jezelf na te denken en te reflecteren. Het probleem is dat hij vaak overdrijft en van geen ophouden weet.

Je innerlijke criticus heeft nog een functie. Hij is namelijk ontstaan vanuit de behoefte je te beschermen tegen kritiek van buitenaf, van anderen. Je hebt in je leven gemerkt dat bepaalde dingen die je deed wenselijk waren (die worden benoemd, beloond, gezien) en andere dingen waren niet wenselijk (die werden afgekeurd, je ouders werden boos, je vrienden haakten af, je kreeg geen promotie of werd niet aangenomen, enz). Je innerlijke criticus is een stem geworden op basis van die input van anderen en heeft de taak op zich genomen om jou zoveel mogelijk te beschermen tegen die afwijzende opmerkingen en houding van anderen, hij probeert de buitenwereld voor te zijn.

Hoe om te gaan met die innerlijke criticus

Hem de mond snoeren, of een kopje kleiner maken werkt over het algemeen niet. Je heel hard verzetten tegen iets wat er is kost veel energie en is vaak helemaal niet effectief. Net zo als dat je ergens niet aan mag denken, bijvoorbeeld ‘denk niet aan een blauwe hamer’. De meeste mensen zien direct een blauwe hamer voor zich, of denken er in ieder geval over na.

Wat kun je dan wel doen om minder last te hebben van je innerlijke criticus?

1. Het helpt om je bewust te worden van wanneer je de stem van je innerlijke criticus hoort

Soms ben je het zo gewend dat het lastig te onderscheiden is ‘wanneer je wie’ hoort. Sta dus eens stil bij je gedachten.

2. Het helpt om na te gaan wat je innerlijke criticus zegt en wat hij daarmee wil voorkomen

Dus wat is de laag onder de kritiek die hij je geeft? Als je je dat realiseert en daar bewust en met afstand naar kunt kijken, heb je ook de mogelijkheid om het te relativeren. Je snapt nu namelijk waar de innerlijke criticus je voor wil behoeden (bijvoorbeeld angst om alleen over te blijven, of angst om niet geaccepteerd te worden als je niet voldoet aan bepaalde uiterlijke kenmerken, of angst om ontslagen te worden als je niet goed genoeg presteert, of angst om je relatie te verliezen als je je eigen grenzen aangeeft). Vervolgens kun je met je bewuste ik een effectieve manier vinden om om te gaan met de angst of behoefte die er onder ligt.

Mild zijn voor jezelf en accepteren dat je niet perfect bent.

Mijn innerlijke criticus…

Mijn innerlijke criticus zit me behoorlijk in de weg tijdens het schrijven van deze blog: de blog is niet compleet, er is nog veel meer over te schrijven, de voorbeelden kunnen veel sterker, het heeft te lang geduurd, ik had deze blog al veel eerder af willen maken, misschien moet ik nog wachten met deze blog want ik moet voor mijn opleiding nog een heel boek lezen over de innerlijke criticus (dat gaat me vast nieuwe inzichten opleveren), enz……

Over de schrijver
Gecertificeerd trainer in Gordon Communicatie en Equine Assisted Coach (coaching met behulp van paarden).
Reactie plaatsen

Deze site gebruikt cookies.