Iets nieuws (een stap uit mijn comfort zone)
16 september 2020 

Iets nieuws (een stap uit mijn comfort zone)

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan? Iets nieuws waarbij je jezelf kwetsbaar voelt, een beginner?

Mijn nieuwe uitdaging

Ik heb meegedaan met de cursus #longstoryshortcursus van Charlotte van ’t Woudt. Het is een cursus om te leren vloggen, om stories te maken voor Instagram. Omdat ik bezig ben met het maken van een online training over grenzen vond ik het leuk én nodig om mezelf hierin te ontwikkelen.

En poeh hé, ik vind het best pittig. Niet de cursus op zich, die is leuk, aanstekelijk, helder en goed te volgen. Nee, het zelf in beeld komen, dát is wat ik lastig vind. Superspannend!

Belemmerende overtuigingen

Ik merk dat ik allerlei gedachten krijg zoals: “zitten mensen hier wel op te wachten, dit zijn ze niet gewend van mij, voeg ik wel echt iets toe, komt wat ik wil zeggen wel over, hoe zie ik er uit, moet ik nu make-up op doen, enz.”

Daarnaast zit er veel inhoud in de cursus over hoe ik een goede reeks stories op kan bouwen, dat het belangrijk is om mijn kernboodschap in een korte tijd over te brengen, het belangrijkste eerst, afwisselende beelden en ook afwisselende waarde toevoegen. Dus ook qua inhoud ben ik nieuwe dingen aan het leren en heb ik allerlei gedachten over mijn eigen stories. Het voldoet niet aan de lat die ik voor mezelf gelegd heb.

Belemmerende overtuigingen zijn het. Als ik naar die gedachten luister, blijf ik vooral op de plek waar ik ben, en ga ik vooral niet teveel nieuwe spannende dingen doen.

Bescherming

Als ik er even wat langer bij stil sta, weet ik dat deze overtuigingen mij willen beschermen. Onder al die gedachten zitten gevoelens en behoeften. Angst en onzekerheid, of zorg om ergens buiten te vallen. De behoeften die daaronder zitten zijn acceptatie, begrepen worden, erbij horen.
Ik probeer dus niet uit man en macht om deze gevoelens te onderdrukken, weg te denken of te negeren. Ik word me er bewust van en realiseer me dat ze me willen beschermen.

Alleen staan ze op dit moment ook andere behoeften in de weg. Zoals creativiteit, vrijheid, groei, bijdragen en authenticiteit.

Een stap uit mijn comfort zone

Ik kies er dus voor om uit mijn comfort zone te gaan. Ze zeggen wel eens ‘buiten je comfort zone is waar de magic happens’. Ik geloof gelukkig ook dat er heel veel magic happens binnen je comfort zone. Juist een avondje lekker op de bank onder een dekentje met een film, of jezelf even niet uitspreken als je nog niet weet wat je eigenlijk vindt, niet altijd de spannende situaties opzoeken.

Toch werkt het bij mij wel dat als ik me op persoonlijk vlak wil ontwikkelen, dat ik soms wat stapjes buiten mijn comfort zone moet zetten. Op mijn tijd, in mijn tempo.

En of ik nou echt gebruik ga maken van de skills die ik geleerd heb in de cursus over vloggen of niet (ik hoop en verwacht wel!), het feit dat ik me opnieuw bewust wordt van de overtuigingen die ik heb en daar stil bij sta, heeft me alweer veel gebracht.

Mijn vraag voor jou…

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuwe geleerd waarbij je je overtuigingen tegenkwam? Laat het me weten!

Over de schrijver
Gecertificeerd trainer in Gordon Communicatie en Equine Assisted Coach (coaching met behulp van paarden).
Emmy
Door

Emmy

op 12 October 2021

Ik heb vooral de laatste 1,3/4 jaar allerlei nieuws geleerd, omdat we in zo'n krankzinnige (vind ik) situatie zitten met die covid-maatregelen. Ik ben activistisch geweest, heb mensen geprobeerd van het vaccin af te houden, ik ben allerlei stadia doorlopen, ben vooral mijn woede tegengekomen, en nu ben ik tot rust gekomen en doe ik niets meer en dat is nieuw voor mij.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down