arrow_drop_up arrow_drop_down
Bang voor paarden? (wat de angst je kan leren)
10 februari 2020 

Bang voor paarden? (wat de angst je kan leren)

Menigeen vindt mijn verhaal wel interessant, maar is bang voor paarden

“Wat heb je met paarden?” Het is één van de vragen die ik standaard stel als iemand voor een coach-sessie komt. De reden dat ik deze vraag stel, is dat ik zo een beeld kan krijgen welke ervaring iemand met paarden heeft en of iemand de paarden spannend vindt/gaat vinden.

De antwoorden zijn altijd anders en heel verschillend. Soms komen er mensen die gek zijn op paarden, zelf een paard hebben, altijd al interesse in paarden hebben gehad. Er komen ook regelmatig mensen die geen ervaring met paarden hebben, maar wel onder de indruk zijn van paarden, van hun voorkomen. En soms komen er ook mensen die niet persé iets met paarden hebben, maar een positieve ervaring van anderen hebben gehoord over deze manier van coachen, of een coach-sessie cadeau hebben gekregen.

Het gebeurt regelmatig dat ik iemand spreek die geïnteresseerd is in de coaching, maar het toch maar niet doet omdat hij of zij bang is voor paarden. 
Het was onder andere de aanleiding voor mij om Eunice Nahuis (presentatrice bij Groot Nieuws Radio) uit te nodigen voor een coach-sessie bij mij met de paarden. Ik hoorde haar op de radio vertellen dat ze nooit een coach-sessie met paarden zou doen omdat ze bang is voor paarden. Dat triggerde mij en het maakte dat ik haar direct een bericht stuurde met de uitnodiging om eens te komen. En dat heeft ze gedaan! Onderaan deze pagina kun je de opname terugluisteren.

Want angst is iets wat we allemaal tegenkomen in ons leven. Daar kunnen we niet omheen. 
Dus hoe leuk en interessant is het om eens in een ‘gecontroleerde context’ op zoek te gaan naar hoe je omgaat met angst?

Wat tof om te ontdekken hoe je reageert, welk effect dat op jezelf en de ander heeft en om te onderzoeken of er ook andere manieren zijn.

Wat als angst op de voorgrond staat

Angst haalt je weg uit het hier en nu. Je bent of bezig met negatieve ervaringen uit het verleden waardoor je angstig geworden bent, of je bent bezig met de toekomst en bedenkt allerlei doemscenario’s die zouden kunnen gebeuren. Beiden spelen zich niet af in het hier en nu.

Als de angst te hoog is, en iemand raakt (bijna) in paniek, dan kun je niet leren. We proberen zo snel mogelijk weg te komen bij dat gevoel. Angst ontstaat als we ons niet veilig voelen, we voelen dreiging aankomen. We komen dan niet tot leren/tot nieuwe inzichten. De angst staat zo op de voorgrond dat er geen ruimte is voor iets anders.

Dus het is belangrijk om op dat moment iets te vinden, een manier om de angst te reguleren. Een ontspanningsoefening kan helpen om weer in het hier en nu te komen. Het kan ook helpen om even uit de situatie te gaan, en samen stil te staan bij wat er gebeurde, wat je voelde en welke gedachtes je had.

Een beetje spanning of angst is juist enorm interessant. En vaak juist ook nodig om iets nieuws te leren. Want hoe reageer je als je ergens bang voor bent, wat doe je, hoe komt dat over op de ander?

Bang en paarden

Een coach-sessie met de paarden is zo’n tof middel om dit thema eens te onderzoeken. Welke overtuigingen heb je? Welke ervaringen spelen nog steeds een (te) grote rol?

Paarden zijn dieren die helemaal in het hier en nu zijn. Ze zijn van nature op zoek naar samenwerking, dit is namelijk hun overlevingsstrategie. Ze hebben elkaar, de kudde, nodig om te overleven. Een paard zal dus altijd zijn best doen om met je samen te werken. Als een paard merkt dat je niet congruent bent, dus bijvoorbeeld je voelt angst, maar probeert dat vooral niet te laten zien en te communiceren, voelt het zich niet veilig bij je. Het geeft onduidelijkheid en maakt ervoor dat hij voor zichzelf wil zorgen.

Je kunt de reactie van het paard dus gebruiken om jezelf beter te leren kennen en ook om in contact te komen met je angsten en het proces daarmee aan te gaan.

Een kleine geruststelling: ik hou je veiligheid in de gaten 😉

Over de schrijver
Gecertificeerd trainer in Gordon Communicatie en Equine Assisted Coach (coaching met behulp van paarden).
Reactie plaatsen

Deze site gebruikt cookies.