arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarom paarden? (paarden als collega bij de coaching)
8 oktober 2019 

Waarom paarden? (paarden als collega bij de coaching)

Coachen kan op zoveel verschillende manieren. Waarom coach ik dan toch met paarden en wat voegen ze toe?

Er zijn zoveel mooie redenen om een paard als co-coach te gebruiken. Ik noem er hier een paar.

1. Paarden zijn meesters in het lezen van onze lichaamstaal

Paarden leven van nature in kuddes. Deze kudde hebben ze nodig om te overleven. Dat komt omdat het prooidieren zijn, er wordt dus op ze gejaagd. Ze hebben de kudde nodig om te overleven. Voor een goed functionerende kudde is het belangrijk dat de paarden weten wat ze aan elkaar hebben. Ieder heeft zijn eigen rol en ze communiceren via lichaamstaal.
Als wij bij het paard zijn, willen ze van nature een kudde met ons vormen, of in ieder geval onderzoeken of dat kan. En dat kan alleen als ze weten of het veilig is bij ons.

2. Paarden willen een kudde vormen

Ze willen weten wat ze aan ons hebben. Als er gevaar dreigt, vormen wij dan een kudde en zijn we veilig? Of kan ik niet op je rekenen en is het dus onveilig? Dan zal het paard geneigd zijn (zoveel als mogelijk) voor zichzelf te zorgen. Hiervoor is het belangrijk dat we congruent zijn. Komt  ons voelen, denken en handelen overeen met elkaar? Of voelen we spanning of angst en ‘doen we alsof’ er niets aan de hand is?

Doordat ze instinctief de ander zo zorgvuldig scannen/screenen op lichaamstaal en daarop reageren, kunnen we informatie krijgen.

3. Er is geen goed of fout, maar actie – reactie

Wat het zo tof maakt is dat het paard compleet in het hier en nu is én er geen oordeel over heeft. Voor het paard is er geen ‘goed of fout’, maar actie en reactie.

We kunnen dus gelijk iets anders uit proberen als we een andere reactie van het paard (die vaak voor ‘de ander’ staat) zouden willen. Het paard reageert dan ook anders.

4. Paarden hebben geen dubbele agenda

Je kunt een paard niet voor de gek houden. Ze lezen geen visitekaartjes, het maakt niet uit welke functie je hebt, hoe oud je bent, welke auto je rijdt. Het maakt zelfs niet uit wat je zegt. Het gaat hen alleen om je lichaamstaal en je intentie. Ze hebben geen dubbele agenda. Ze zien ons en hebben daar geen oordeel over. Er volgt alleen een reactie.

5. Paarden staan beeld voor ‘de ander’

Vaak staat in een coach-sessie het paard voor ‘de ander’. In ons dagelijks leven komen we onszelf juist vaak tegen in contact met anderen.

6. Er gebeurt altijd wat

Het mooie vind ik dat er in het contact tussen mens en paard altijd wat gebeurt. Het is zo bijzonder om daar getuige van te zijn.

Vaak worden er pijnpunten geraakt of komen er inzichten. Juist als je aan de slag wil met bepaalde thema’s kan het helpend zijn om vaker te komen. Je kunt dan naast de bewustwording en de inzichten die je krijgt, ook oefenen met andere oplossingen en ervaren hoe dat voor je is en wat de reactie van het paard daarop is. Vervolgens kun je hiermee in je dagelijks leven ook aan de slag en oefenen. Waar je dan weer tegenaan loopt kun je weer meenemen naar een volgende sessie.

Over de schrijver
Gecertificeerd trainer in Gordon Communicatie en Equine Assisted Coach (coaching met behulp van paarden).
Reactie plaatsen

Deze site gebruikt cookies.